Buy-to-let: vloek of zegen voor de woningmarkt?

De afgelopen jaren is een toename van het aantal particuliere beleggers op de woningmarkt zichtbaar. Uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven is gebleken dat het aandeel van buy-to-let (koopwoningen die worden verhuurd) woningen binnen de koopwoningmarkt gestegen is van 3,3% in 2006 tot 5,8% in 2016. In de grote steden ligt dit percentage tussen 10 à 15%. In 2017 en 2018 is dit aandeel alleen maar verder gestegen.

De toename van het aantal particuliere beleggers die zich begeven op de koopwoningmarkt wordt grotendeels veroorzaakt door het zeer lage rentepercentage. Doordat vermogende particulieren op zoek zijn naar een veilig en aantrekkelijk alternatief voor de spaarrente komt deze doelgroep uit op de woningmarkt. Woningen hebben een laag risicoprofiel en genereren een aantrekkelijk rendement. Daarnaast zijn er voor particuliere beleggers tegenwoordig financieringsproducten beschikbaar waar ze tot wel 70 à 80% van de getaxeerde marktwaarde van de woning kunnen lenen. Doordat er met vreemd kapitaal wordt gewerkt, kan – bij een lage rente en voldoende bezittingsgraad –  het rendement hoger uitpakken dan zonder financiering.

Vloek

De activiteiten van particuliere vastgoedbeleggers zijn starters op de woningmarkt vaak een doorn in het oog. Die beleggers kopen vaak woningen voor de verhuur, terwijl die oorspronkelijk bedoeld zijn voor de verkoop aan particulieren. Uit het onderzoek ‘Buy to let Concurrentie op de woningmarkt[1]’ door MVGM Vastgoedtaxaties, blijkt dat de koopstarter kansloos is in de strijd met de particuliere belegger. De koopstarter heeft in de meeste gevallen immers nog geen groot eigen vermogen opgebouwd waarmee een biedingsstrijd gewonnen kan worden van een particuliere belegger.

Voor een particuliere belegger is het veel makkelijker om boven de vraagprijs en de getaxeerde marktwaarde te bieden. Ook is een voorbehoud van financiering vaak niet nodig. Als gevolg van de groei van het buy-to-let segment neemt de concurrentie op de koopwoningmarkt verder toe. Meer personen vissen in dezelfde vijver. Doordat er momenteel sprake is van een zeer krappe woningmarkt is dit een veelbesproken onderwerp. Voor de normale woonconsument voelt het aan als oneerlijke concurrentie.

Zegen

Aan de andere kant is er momenteel ook een groot tekort aan (middeldure) huurwoningen in de grote steden[2]. Doordat particuliere beleggers koopwoningen opkopen en weer verhuren in dit segment helpen ze aan die kant juist om de krapte tegen te gaan. Er worden immers geen woningen aan de voorraad onttrokken, maar beschikbaar gesteld aan een andere doelgroep. Voor veel huurders is het aanbod van particuliere beleggers daarom een welkome aanvulling naast het aanbod van corporaties. Wachttijden van 6 tot soms 13 jaar voor een huurwoning via een corporatie zijn anno 2019 geen uitzondering, maar realiteit[3].

Vastgoed Actueel publiceerde vorig jaar een artikel[4] waarin werd geconcludeerd dat particuliere beleggers bijdragen aan een betaalbaar huurwoningaanbod: ‘Niet het midden- of hoogsegment profiteert van de particuliere verhuurders; in tegenstelling tot wat velen denken, dragen deze particuliere beleggers vooral bij aan betaalbaar huurwoningaanbod.’

Minister Ollongren liet het Kadaster en de Universiteit van Amsterdam zeer recent onderzoek doen naar de invloed van particuliere beleggers op de woningmarkt. Volgens het onderzoek is er geen oorzakelijk verband tussen de aanwezigheid van beleggers en de huizenprijzen in een wijk of buurt vastgesteld. Als beleggers morgen zouden stoppen met het kopen van huizen in dat soort wijken betekent dat niet automatisch dat de huizenprijzen zullen dalen, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer. Bovendien zijn beleggers hard nodig voor een gezonde woningmarkt, aldus de minister. De komende jaren moeten er minstens 75.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd, zowel koop- als huur-. De overheid zelf bouwt niets, maar is daarvoor afhankelijk van onder meer particuliere investeerders. “Meer bouwen is uiteindelijk de structurele oplossing.”

Benieuwd hoe wij op lokaal niveau tegen deze ontwikkelingen aankijken?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij vertellen graag wat wij in de praktijk ervaren. Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren en beheren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!

[1] https://www.mvgm.nl/wp-content/uploads/2018/05/Buy-to-let-Concurrentie-op-de-woningmarkt-door-MVGM-Vastgoedtaxaties.pdf
[2] https://www.ad.nl/wonen/middenhuur-nog-altijd-schaars-en-peperduur~a499f7a7/
[3] https://www.rigo.nl/publicaties/wachttijden-voor-sociale-huurwoningen-nemen-toe/
[4] https://www.vastgoedactueel.nl/nieuws/de-waarheid-over-buy-let

Call Now Button