Gemiddelde huurprijs per m2

Elk half jaar presenteren de NVM en VGM NL de cijfers van de huurmarkt in de vrije sector. Beide brancheverenigingen vertegenwoordigen samen 50% van de Nederlandse markt.

Huurprijzen grote steden 2017 2018
Huurprijzen grote steden 2016 t/m Q1 2018

Analyse

De huurprijzen per m² voor vrije sectorwoningen die opnieuw werden verhuurd, zijn in de eerst helft van 2018 met circa 3,6% gestegen vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde m²-prijs van een huurwoning in de vrije sector steeg naar 10,98 euro. Gemiddeld betalen mensen voor een huurwoning boven de liberalisatiegrens in Nederland 1.031 euro per maand. De afgelopen jaren heeft de gemiddelde huurprijs per m² een duidelijke stijging laten zien. Die laat nu voor het eerst een afvlakking zien. Volgens VGM NL en NVM wijst dit erop dat huurprijzen niet ongelimiteerd kunnen blijven stijgen. 

Ook de vrije sectorhuurmarkt heeft per regio een eigen dynamiek. In krappe regio’s liggen de prijzen aanzienlijk hoger dan op andere plekken. Zo betaal je de hoogste gemiddelde huurprijs in Noord-Holland: 15,53 euro per m². In Friesland, Drenthe, Flevoland en Limburg betalen huurders aanzienlijk minder per m² dan in de andere provincies. In Friesland ligt de gemiddelde m²-prijs het laagst. Daar betaal je gemiddeld 8,31 euro per m² voor een huurwoning. De Marktrapportage ‘Transparantie in de huurmarkt’ is via deze link te downloaden.

bron: nvm.nl

Call Now Button