Tiel houdt vast aan stadsmakelaar

Tiel ziet de inzet van een stadsmakelaar nog altijd als beste oplossing om de leegstandsproblematiek in het centrum aan te pakken. Er is nu echter geen geld voor deze functie. De kosten voor het extra aantrekkelijk maken van het centrum moeten door de ondernemers zelf worden opgehoest.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van D66 en het CDA over de aanpak van de leegstand die in hun ogen achterblijft. In Tiel staat zo’n dertien procent van de winkelpanden leeg. 

De gemeente wil in ieder geval niet gaan werken met een zogenaamde leegstandsverordening. Als zo’n verordening van kracht is, moet een pandeigenaar het verplicht melden als een pand geruime tijd leegstaat. De gemeente mag dan onder meer huurders aandragen die de eigenaar dan niet mag weigeren. Deze aanpak vraagt echter te veel inzet van de gemeente, stelt Tiel. 

Stadsmakelaar

Het stadsbestuur ziet meer in een stadsmakelaar die eigenaren moet verleiden. Gesprekken door een dergelijk persoon met sommige eigenaren van panden aan de rand van het centrum, zouden al succesvol zijn verlopen, stelt de gemeente. Eigenaren  zouden gestimuleerd zijn in het nadenken over de toekomst van het pand. 

Echt geld om dit structureel aan te pakken is er niet door een reeks aan financiële tegenvallers voor de stad. Wat de gemeente betreft zouden ondernemers hierin meer kunnen bijdragen.  

Hart van Tiel werkt momenteel wel aan een systeem waarbij ondernemers naar hoogte van hun ozb bijdragen aan de reclamebelasting. Dit zou meer geld kunnen opleveren voor de binnenstadsvereniging om zo toch het centrum aantrekkelijk te maken. Want dat laatste is volgens Gert-jan van Ingen van het binnenstadsmanagement de enige oplossing om ondernemers te krijgen die in de leegstaande winkelpanden te trekken. ,,Je kunt ze niet dwingen.” Volgens van Ingen is het nieuwe systeem eerlijker en verandert er voor de meeste winkeliers weinig. Dat de gemeente zich meer en meer terugtrekt als het gaat om geld voor het centrum, noemt Van Ingen vervelend. ,,Maar de gemeente wil wel graag ondersteunen met mankracht. Als we echt goed gaan samenwerken, kunnen we toch wat voor elkaar betekenen.”

CDA

Yvonne Son-Stolk, fractievoorzitter van het CDA in Tiel, is niet tevreden met de antwoorden die ze kreeg. ,,We maken ons echt zorgen over de leegstand in de binnenstad. Bijna raadsbreed is een motie aangenomen om de binnenstad aan te pakken. Maar er is maar weinig van terecht gekomen. We beraden ons nog op vervolgstappen.” Son-Stolk hoopt dat Hart van Tiel meer vrijheid krijgt. ,,Ik denk als we samen met hen en de ondernemers gaan zitten, er voldoende goede ideeën zijn voor een goede toekomst.” De stadsmakelaar ziet ze niet zitten. ,,Als wethouder moet je de boer op, niet iemand van buiten inhuren.” 
Van Ingen is wel voorzichtig positief over de stadsmakelaar. Maar hij ziet ook haken en ogen. ,,Het moet wel iemand zijn die overal in Nederland connecties heeft met winkelbedrijven. Anders lukt het je niet bedrijven naar Tiel te lokken.”

Bron: https://www.gelderlander.nl/tiel/tiel-houdt-vast-aan-stadsmakelaar~a2cfc3dc/


Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer in Tiel? Wij verhuren graag jouw vastgoed in Tiel! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Een ludieke en zeer gewaardeerde “welkom huurder-service”
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!

Call Now Button