VvE met zonnepanelen kan btw-vrijstelling krijgen

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die zonnepanelen hebben, kunnen met ingang van het jaar 2020 vrijgesteld worden van hun btw-verplichtingen. Dat komt omdat de Belastingdienst de zogenaamde kleine ondernemingsregeling (KOR) heeft aangepast. Daardoor kunnen VvE’s die stroom terugleveren aan hun energieleverancier ervoor kiezen om geen btw aangifte meer te doen. We leggen uit hoe dat zit, en wat de gevolgen zijn.

Kleine ondernemersregeling voor VvE met zonnepanelen

Als een VvE zonnepanelen heeft en stroom terug levert aan de energieleverancier, dan moet de btw daarover in beginsel afgedragen worden aan de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2020 gaat dat veranderen. VvE’s die voor minder dan een bedrag van € 20.000,- stroom terugleveren, kunnen dan een beroep doen op de KOR. Zij hoeven dan geen btw-aangifte meer te doen en hoeven ook geen btw meer af te dragen. Dat betekent niet dat de VvE meer gaat verdienen op de terug geleverde stroom, want ze mag ook geen btw meer in rekening brengen.

VvE’s: opgelet met herziening btw zonnepanelen

Voor VvE’s die de btw op de aanschaf van zonnepanelen hebben afgetrokken, is het wel opletten geblazen. Als de VvE zich aanmeldt voor deelname aan de nieuwe KOR, kan het zijn dat een deel van de eerder afgetrokken btw weer aan de Belastingdienst moet worden terugbetaald. Dat heet btw-herziening. De VvE zal dus moeten berekenen wat het oplevert om deel te nemen aan de nieuwe KOR, en wat het mogelijk gaat kosten door de herzieningsregeling.

Door deelname KOR geen btw-aftrek meer over zonnepanelen

Daarnaast is van belang dat VvE’s die gaan deelnemen aan de nieuwe KOR ook geen btw meer kunnen aftrekken over het onderhoud aan de installatie, de aanschaf van nieuwe zonnepanelen of andere kosten die verband houden met de zonnepanelen. Ook dat is iets waar de VvE rekening mee zal moeten houden, voordat ze beslist om aan de KOR deel te nemen. Vooral ook omdat deelname voor een minimum van drie jaar is. Pas daarna kan ervoor gekozen worden om niet meer mee te doen met de nieuwe KOR. Bron: Nederlandvve

Benieuwd hoe wij op lokaal niveau tegen deze ontwikkelingen aankijken?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij vertellen graag wat wij in de praktijk ervaren. Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren en beheren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!

 

Call Now Button