Belasting besparen met beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed kan, naast het direct (huur) en indirect (waardestijging) rendement interessant zijn als de huurder recht heeft op huurbescherming. Dit gelt alleen voor particuliere beleggers die een vastgoedportefeuille in box 3 aanhouden. Veelal mag in de aangifte een lagere WOZ-waarde worden aangehouden. Daarmee wordt box 3 belasting bespaard. In box 3 betaal je belasting over de waarde van jouw bezittingen in box 3. Door het toepassen van deze regel worden jouw bezittingen in box 3 minder “waard”.

Hoe werkt dit?

In dat geval geef je voor de verhuurde woning(en) het percentage aan van de WOZ-waarde uit de tabel waarde verhuurde of verpachte woning. Meer informatie kun je vinden op de website van de Belastingdienst bij Waarde verhuurde woning als overige onroerende zaak.

Voorbeeld besparen box 3 belasting met vastgoed

Je verhuurt heel 2014 een woning voor € 750 per maand. Voor de stoffering en de meubilering is € 75 per maand in de huur begrepen. De WOZ-waarde van de woning op 1 januari 2013 is € 246.000. De kale huur is € 675 per maand (€ 750 – € 75). De jaarhuur is € 675 x 12 = € 8.100. Je rekent nu uit hoeveel procent de jaarhuur van de WOZ-waarde is: (€ 8.100 : € 246.000) x 100% = 3,29%.

Zoek in de 1e 2 kolommen van de tabel het percentage jaarhuur dat voor jou geldt. Lees dan in de 3e kolom af welk percentage van de WOZ-waarde daarbij hoort. 3,29% ligt tussen 3,0% en 4%. Daarbij hoort het percentage van 62. De waarde van de verhuurde woning is 62% x € 246.000 = € 152.520. Je geeft op 1 januari 2014 € 152.520 aan.

Dit is dus een besparing van € 246.000 – € 152.520 = € 93.480. Uitgaande van een (fictief, veronderstelde) belastingdruk in box 3 van 1,5% bespaar dit circa € 1.400 vermogensbelasting.

Disclaimer: aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Het dient slechts als voorbeeld. Neem voor meer informatie contact op met jouw fiscaal adviseur of de Belastingdienst. Ook kunnen er uitzonderingen van toepassing zijn zoals bijvoorbeeld erfpacht of een onzakelijke huur.


Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Een ludieke en zeer gewaardeerde “welkom huurder-service”
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!Call Now Button