De politiek bemoeit zich nadrukkelijk met sterk stijgende huurprijzen

GroenLinks maakt zich zorgen over het feit dat de prijzen voor huurwoningen nog steeds exorbitant stijgen. Zij komen nu met een vijf punten plan om de extreme stijging van de prijs voor een huurwoning een halt toe te roepen. Ook de SP en ChristenUnie maken zich zorgen over de sterk stijgende huren in de vrije sector. De politiek is van mening dat een huis niet als ‘winstfabriek’ mag worden gebruikt.

De overheid moet de maximale huurprijs gaan bepalen

GroenLinks wil af van de situatie waarin voor een piepklein appartement van nog geen 30 m2 een huur van meer dan 1000 euro per maand mag worden gevraagd. Speculanten verdringen starters op de woningmarkt, die het toch al moeilijk hebben omdat voor hen een koopwoning ook steeds moeilijker haalbaar wordt vanwege aangescherpte regels. De SP pleit ervoor dat de koper van een woning daar ook daadwerkelijk zelf gaat wonen in plaats van de woning voor veel geld te verhuren. Nu is dat nog toegestaan als de woning zonder hypotheek kan worden gekocht. Vooral rijke particuliere beleggers kiezen nu voor dit verdienmodel.

Puntensysteem voor de vrije sector

Voor sociale huurwoningen geldt nu een puntensysteem. Aan de hand daarvan wordt de maximale huur bepaald. SP en GroenLinks pleiten ervoor dat dit puntensysteem ook gaat gelden voor huurwoningen tot rond de 1.300 euro huur per maand. Nu weegt de WOZ waarde nog zwaar mee bij het bepalen van de maximale huur. GroenLinks en ChristenUnie pleiten ervoor dat de WOZ waarde van minder grote invloed wordt, zodat huurwoningen in gebieden met woningschaarste betaalbaar blijven.

Beleggers vrezen voor het wegvallen van hun rendement

Vastgoed Belang, dat de belangen van particuliere vastgoedbeleggers behartigt, vreest voor het wegvallen van het rendement van kleine beleggers. Als deze plannen worden doorgevoerd zal de huurprijs van veel woningen op sociaal huurniveau komen. Dit maakt het voor de beleggers niet meer rendabel en zal zeker de woningmarkt geen goed doen, aldus Laurens van de Noort van Vastgoed Belang. Minister Ollongren van BiZa wil al maatregelen nemen om de huurstijging in het middensegment aan banden te leggen. Als daar een WOZ plafond bijkomt dan zullen investeerders nog minder bereid zijn om de huizenmarkt als belegging te kiezen.

Hogere kosten voor huizenbeleggers

Er zijn nog meer plannen om particulier huizenbezit voor de verhuur te ontmoedigen. GroenLinks stellen voor om de overdrachtsbelasting voor een 2e of volgend huis te verhogen naar 10% en die voor de aankoop van een eerste huis juist af te schaffen. Daarnaast zou de verhuurdersheffing ook moeten gaan gelden voor verhuurders met minder dan 50 woningen. Hier verschilt de ChristenUnie van mening met GL. Zij willen de verhuurdersheffing juist afschaffen zodat woningcorporaties meer financiële armslag krijgen om te kunnen investeren. Al met al zijn de partijen die om een debat hebben gevraagd over de regulering van de huurmarkt het grondig met elkaar eens dat het verder ‘verzieken’ van de huurmarkt een halt moet worden toegeroepen.

Bron: vastgoedbs


Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren en beheren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • UNIEK: Verhuurverzekering mogelijk!
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!Call Now Button