In Den Haag komen veelverdieners niet meer in aanmerking voor huurwoningen in het middensegment

Mensen met hogere inkomens komen in Den Haag niet meer in aanmerking voor een woning met een huur van tussen de 720 en 951 euro per maand. De gemeenteraad van Den Haag heeft donderdagavond besloten tot een inkomensgrens voor de toewijzing van huurwoningen in het middensegment. Wie meer verdient dan 57 duizend euro (alleenstaanden) of 67 duizend euro krijgt geen vergunning meer voor het betrekken van een goedkopere huurwoning in de vrije sector. De vereniging van vastgoedbeleggers IVBN waarschuwde de Haagse raad donderdag echter dat de verordening de bereidheid tot investeren in huurwoningen in Den Haag ‘drastisch’ zal verminderen. 

Den Haag kent een groot tekort aan huurwoningen met een zogenoemde middenhuur. Met name het aanbod tot 850 euro huur per maand is schaars, stelde de gemeente onlangs vast in haar Woonagenda. Veel particuliere verhuurders stellen ‘stevige inkomenseisen’ bij de toewijzing van huurwoningen in de vrije sector. Wie te veel verdient voor toewijzing van een sociale huurwoning en volgens die particuliere verhuurders te weinig voor een huurwoning in de vrije sector, valt daardoor buiten de boot. 

De Haagse ingreep in de vrije sector is uniek in Nederland. Tot nu toe onthield de overheid zich grotendeels van dwingende regels voor de vrije huursector. Voor verhuurders en huurders geldt een grote contractvrijheid, ook wat betreft de huurprijs en toewijzing. In veel steden bestaat er een tekort aan vrije huurwoningen. Minister Ollongren van Wonen komt binnenkort wel met een voorstel voor een ‘noodknop’ voor middenhuur. Die beoogt de huur van sociale woningen die op de vrije huurmarkt komen, tijdelijk te temperen. Verder probeert zij vooral het aanbod van middenhuurwoningen te vergroten, vooral door nieuwbouw. 

Voorbode voor maatregelen in andere gemeenten?

Ook de gemeente Amsterdam streeft naar de bouw van meer middenhuur, maar dringt bij de minister ook aan op regulering van de huurmarkt tot 1.000 euro, waarbij de maximale huur wordt bepaald door een puntensysteem. In de gemeente Den Haag zijn huurder en verhuurder nog steeds vrij in hun afspraken over de hoogte van de huur. Zij zijn bij een beperkt aantal punten voor de woningen wel gebonden aan de inkomenseis voor de woonvergunning. 

De vergunningsgrens voor middenhuur is ‘een tijdelijke maatregel, wat ons betreft’, zegt een woordvoerder van de Haagse woonwethouder Boudewijn Revis (VVD). ‘De echte oplossing voor het tekort aan middenhuurwoningen is bouwen, bouwen, bouwen. Maar het duurt natuurlijk nog even voor die nieuwe woningen zijn gerealiseerd.’ De restrictie geldt alleen voor nieuwe huurcontracten, niet voor ‘zittende’ huurders. 

Paradox?

De vereniging van vastgoedbeleggers IVBN waarschuwde de Haagse raad donderdag dat de verordening de bereidheid tot investeren in huurwoningen in Den Haag ‘drastisch’ zal verminderen. En dat terwijl het tekort aan huurwoningen voor middeninkomens volgens de vereniging alleen kan worden aangepakt via nieuwbouw. 

Den Haag telt bijna ruim 20 duizend woningen in de vrije sector met een huurprijs tot 900 euro, bleek drie jaar geleden uit onderzoek van de gemeente. De gemeente denkt dat voor circa duizend nieuwe huurcontracten per jaar de inkomenseis bepalend zal zijn voor een woonvergunning.

Bron: Volkskrant


Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren en beheren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • UNIEK: Verhuurverzekering mogelijk!
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!


Call Now Button