Vastgoedbeleggers vrezen massaal ingrijpen op vrije woningmarkt

Vastgoedbeleggers maken zich grote zorgen over nieuwe regels van gemeenten voor de vrije huurwoningmarkt. Ze vrezen straks geen rendement meer te kunnen maken op hun huurwoningen. Dat bleek afgelopen dagen op vastgoedbeurs Provada. De vrees is ook dat regulering van de vrije huurmarkt de doorstroming juist belemmert.

Behalve de strenge voorwaarden die gemeenten als Amsterdam al stellen aan de nieuwbouw van woningen, hangen er nu ook allerlei voorstellen in de lucht om de bestaande bouw te reguleren. Zo hopen ze het aanbod van huurwoningen tussen de €700 en €1000 vergroten. Daar is een enorm tekort aan, omdat vooral in de grote steden de huren snel stijgen.

‘Je kunt verhuurders niet dwingen onder de marktwaarde te verhuren. Dat zal lange termijn beleggers de woningmarkt uitjagen’, zegt Frank van Blokland, voorzitter van de vereniging van institutionele beleggers (IVBN). Ook Annemarie Maarse, directeur Wonen bij Syntrus Achmea zei tijdens de Provada dat regulering van het bestaande bezit echt te ver gaat.

Den Haag neemt voortouw

Den Haag levert beleggers op dit moment de meest prangende zorgen op. De hofstad gaat als eerste gemeente in Nederland regels stellen voor bestaande huurhuizen. Woningen met een huurprijs tussen de sociale huurgrens van €720 tot €950 mogen binnenkort alleen aan huishoudens met een inkomen tot €57.000 voor één persoon of €67.000 voor twee personen worden verhuurd. De gemeenteraad stemt volgende week donderdag over het voorstel. Om te bepalen of een woning onder de vergunningplicht valt, wordt het puntenstelsel gebruikt dat nu ook voor sociale huur wordt toegepast.

Beleggers zijn bang dat de regels van Den Haag ook van toepassing zullen worden op woningen die nu duurder zijn dan €950, maar die volgens het puntenstelsel onder die grens zouden blijven. ‘Het lijkt er nu op dat als een woning volgens de puntentelling €950 kost, maar je die nu voor €1200 verhuurt, de huur terug moet naar €950’, zegt Peter Helfrich, directeur Noord-West Europa van de Duitse belegger Patrizia.

‘Opmaat voor meer’

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat Den Haag beleggers niet zal dwingen de huren te verlagen. ‘Wij reguleren niet de huurprijs. Dat is landelijke regelgeving.’ Wel zou het kunnen dat een woning van bijvoorbeeld €1100 alleen mag worden verhuurd aan iemand die maximaal €57.000 verdient. Volgens Van Blokland vrezen beleggers dat sommige huurders in betalingsproblemen komen. ‘Beleggers zullen dan hun woningen verkopen’, zegt hij.

‘Den Haag is een opmaat naar vergaande regulering’, zegt Johan Conijn, emeritus hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit Utrecht en directeur van adviesbureau Finance Ideas. Dat is volgens hem schadelijk, omdat de vrije huursector van belang is voor de doorstroming op de woningmarkt. Bovendien vertraagt de regulering de bouw, omdat de woningen minder rendabel worden.

Noodknop middenhuur

De andere grote zorg bij beleggers is de zogenoemde noodknop middenhuur (lees hier ons artikel waarover wij eerder schreven over deze “noodknop”), waar minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken momenteel aan werkt. Om excessieve huurgroei tegen te gaan kunnen gemeenten binnenkort de huren in de bestaande bouw maximeren tot een bepaald percentage van de WOZ-waarde. De gemeente Amsterdam heeft al laten weten de maatregel te gaan toepassen. Ook Utrecht is enthousiast.

Investeerders vinden dit een veel te generieke maatregel om excessen tegen te gaan en vrezen voor een waardedaling van hun panden. Pierre van Rossum, directeur van het grondbedrijf Amsterdam, stelt daarentegen dat ingrijpen nodig is, omdat er anders grote groepen mensen uit de stad verdrongen worden.

Beleggers zijn extra verontrust, omdat investeren in de Nederlandse woningmarkt steeds populairder wordt. In de eerste helft van 2019 is al €4,5 mrd in Nederlandse huurwoningen geïnvesteerd, berekende vastgoedadviseur Capital Value deze week.

Bron: FD


Wil je ook tijd en geld besparen op vastgoedbeheer? Wij verhuren en beheren graag jouw vastgoed! Dat doen we voor grote en kleine vastgoedbeleggers die vastgoed bezitten. Onze focus ligt op vastgoed in de provincie Gelderland, maar onze dienstverlening is beschikbaar in heel Nederland. Wij hanteren een persoonlijke en professionele werkwijze.

Samenwerken met ons geeft je een hoop voordelen:

  • Wij werken met de nieuwste online tools en technieken zoals een online vastgoeddossier
  • Wij zijn gecertificeerd QSAM (Qualified Smart Asset Manager)
  • Uitermate goede contacten met aannemers, onderhoudsbedrijven, makelaars en beleggers.
  • Maatwerkafspraken mogelijk (bijvoorbeeld financiële mandaten)
  • UNIEK: Verhuurverzekering mogelijk!
  • Wist je dat wij zelf ook beleggen in vastgoed? Lees hier meer over ons. Daarom weten wij als geen ander wat beleggers en huurders belangrijk vinden. Uiteraard houden wij belangen gescheiden.

Meer weten of gewoon een kop koffie drinken? Neem contact op!

Call Now Button